21.5.2021 08:33
Porin Yleisurheilu Ry PorY

Puheenjohtajan höpinöitä III

Puheenjohtajan höpinöitä 3
Seuracup
Mikä on seuracup? Seuracup on kaikkien Suomen yleisurheiluseurojen välinen kilpailu joka käydään alueittain seurojen välillä kaikilla alueilla samoissa lajeissa sarjoissa 11-17v. Jokaisesta lajista saa pisteitä ja kahden alkukilpailun yhteispisteitten mukaan seura voi päästä joko A-B-tai C finaaliin kaupungin koon mukaan tai superfinaaliin jossa kohtaavat kaupungin koosta riippumatta kaikista eniten pisteitä keränneet seurat ympäri Suomen. Alkukilpailussa ja A-B tai C finaalissa riittää yksi kilpailija lajia kohden kun taas superfinaalissa heitä pitää olla kaksi edustajaa per laji.

Ensimmäinen seuracup osakilpailu lähestyy ja on aika käydä hieman läpi mistä tässä seuracupissa on kyse. Aina seuracupin lähestyessä tulee kyselyitä usein samoista asioista vuosi vuoden jälkeen joten koitan avata näiden kysymysten kautta mistä on kyse.
Ilmoittaudutaanko itse seuracuppiin ja saahan lajin valita itse? Vastaus: Seuran valitsema valmentaja tai valmentajat tekevät ilmoittautumiset ja valitsevat lajit joissa urheilijat edustavat seuraa. Koska jokaiseen lajiin tarvitaan edustaja ja jokaisesta lajista koitetaan saada mahdollisimman paljon pisteitä seuralle jotta sijoittuisimme mahdollisimman korkealle kilpailussa ja pääsisimme joko C- tai superfinaaliin. Jos haluaa urheilla kisoissa vaikka ei ole valittu ehkä varsinaiseen ykkösketjuun niin siinäkin tapauksessa kaikki ilmoittautumiset valmentajien kautta.

Kävin tyttäreni kanssa mielenkiintoisen keskustelun joku ilta ja kysyin häneltä onko hänellä ajatusta missä lajissa hän on ensimmäisessä seuracupin osakilpailussa. Vastaus tuli kuin apteekin hyllyltä. 60m tottakai ja sain vielä katseen joka selkeästi ilmaisi, että kyseleepä isäukko taas kerran tyhmiä. Sanoin hänelle, että eikö olisi järkevämpää jos heittäisit keihästä. Taas sama katse ja kysymys. Minkä ihmeen takia hän keihästä heittäisi jos hän on talvikaudella ollut Suomen tilastoissa nopein 60m:llä ja ei ole heittänyt keihästä koko talvena? Jatkoin johdattelevia kysymyksiäni pikkuneidin tiukasta katseesta huolimatta. Kysyin kuinka paljon hän heitti keihästä viime vuonna? 30m, mutta mitä se tähän kuuluu hän vastasi taas tiukasi tuijottaen. Kysyin kuinka monta 30m tai 25m heittäjää tytöistä löytyy seurasta hänen ikäryhmästään. Tuijotus muuttui ihmetykseksi ja hän mietti hetken aikaa ja vastasi. Ei mielestäni yhtään. No entäpä 20m heittäjiä? Ei tule niitäkään mieleen yhtäkkiä hän vastasi mietittyään hetken. Jatkoin kyselyä. Eikös harjoittelukaverisi olekin 60m Suomen tilastoissa toisena? Joo kyllähän sinä sen tiedät hän vastasi hieman ihmetellen. Sitten tuleekin vähän pidempi kysymys. Kummalla tavalla luulet seuran saavan enemmän pisteitä? Sillä että sinä juokset 60m ja alamme tekemään keihäänheittäjää jostain hänen ikäryhmänsä urheijasta vai niin, että treenikaverisi juoksee 60m ja sinä heität keihästä kunhan ollaan sitä pari kertaa käyty taas harjoittelemassa? Kummasta on enemmän hyötyä seuralle? Kuinka ollakaan vastaus tähän tuli taas kuin apteekin hyllyltä. Taidan heittää keihästä. Koska treenataan sitä?
No aika näyttää missä lajissa hän edustaa koska tilanteet voivat muuttua vielä vaikka bussimatkalla tai kisapaikalla. On laji mikä tahansa niin jokainen suoritus on tärkeä. Toisaalta se tekee tästä seuracupista myös niin mielenkiintoisen kilpailun.

Eli voidaan todeta, että seuracup on luonteeltaan taas hieman erilainen kilpailu. Vaikka yleisurheilu on nimenomaan yksilölaji niin seuracup on kaikkea muuta eli juurikin joukkuelaji. Eli valmentajat päättävät kuka pelaa ja milläkin paikalla ja mikä on paras joukkueen kannalta. Aina ei saa mieluista pelipaikkaa, mutta usein pelaaja on joukkueen kannalta juurikin oikeassa paikassa. Osa pääsee vaihtopenkille eli varahenkilöksi joka on yksi tärkeimpiä rooleja seuracupissa. Usein on käynyt niin, että viime hetkellä voi tulla loukkaantuminen tai sairastuminen jolloin varahenkilön rooli nousee arvoon arvaamattomaan. Myös joukkueen kannustaminen on varahenkilön tärkeä tehtävä niin kuin se on kaikkien paikalla olijoiden. Olisipa viime vuonna ollut useampi varahenkilö mukana niin oltaisiin oltu superfinaalissa ottamassa mittaa Suomen suurimmista seuroista koska jäätiin vain muutaman pisteen päähän tuosta paikasta jonne oltaisiin päästy jos olisi ollut laittaa joku varahenkilö yhteen lajiin.

Joten urheilijat/vanhemmat olkaa valmiina ja pistäkää päivämäärät kalenteriin koska seuracupin osakilpailut ja finaali ovat. 16.6 Huittinen, 10.8 Kankaanpää ja finaali 4.9 riippuen sijoituksesta. Voit saada kunniatehtävän edustaa seuraa seuracupin osakilpailussa tai finaalissa. Voi olla ettei kyseessä ole mieleisin lajisi tai voit olla jopa varahenkilönä, mutta tee parhaasi. Älä keskeytä. Varmista tulos. Kannusta muita. Ole hyvän fiiliksen luoja ja kannusta joukkuekaverisi parempiin suorituksiin. Nauti kisoista, nauti urheilusta, nauti seuracupista. Jos haluat tulla vaikka vaan kannustamaan niin sekin reissu kannattaa varmasti, mutta ota silti piikkarit ja kaikki muut kisakamat mukaan koska käsky voi käydä vielä kisapaikalla😊

Seuracup on elämys. Tavoitteena superfinaali ensimmäistä kertaa. Tehdään se yhdessä. Yhdessä olemme seura.

PS: Seuracupista löytyy lisää tietoa SUL:n sivuilta joten käy sieltä vielä vilkaisemassa jos aihe kiinnostaa.

Porin Yleisurheilu
Puheenjohtaja
Kai Koski